Tiedote – julkaisuvapaa heti

Keikkamyynnin legendat ja tarinat –

Ohjelmatoimistoalan historia aukeaa Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit podcast-sarjassa

Oletteko valmiita kuulemaan, kuinka bändien keikkabussien rikkoutumisesta selvittiin pohjoisen pakkasissa ja miten musiikkibisnestä tehtiin ennen kännyköitä, miten artistit ovat käyttäytyneet kulisseissa ja kuinka keikkamyyntiä on tehty eri aikoina ja kuinka kaikenlaisista ajanjaksoista on selvitty rock-Suomessa? Sitä tulee valottamaan Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry:n podcast-sarja, johon on haastateltu alan konkareita ohjelmatoimistoista. 

Sarjassa pääsevät ääneen muun muassa Elina syrjä, joka on toiminut myyjänä esimerkiksi Anssi Kelalle, Martti Servo & Napanderille, Anna Erikssonille, Sunrise Avenuelle, Samuli Edelmanille ja Von Herzen Brothersille sekä Markku Pesonen, joka on myynyt Bocart Co.:n ja Boycotin kautta Suurlähettiläistä Albert Järviseen tai Tuula Amberlasta Neon 2:een. Lähde mukaan Keikkamyynnin legendat ja tarinat -podcastin matkaan ja kuulet ohjelmatoimistojen legendojen vaiherikkaita tarinoita.

Voit kuunnella ensimmäisen jakson osoitteesta: https://podcasters.spotify.com/pod/show/suomen-ohjelmatoimistot-j3

Jaksossa on haastattelussa Tiina Vuorinen, joka on RedBerg Agencyn toimitusjohtaja, agentti. Vuorisen agenttiura alkoi jo Welldone Agencyssä, josta myöhemmin tuli Live Nation Finland.

Kymmenen jakson podcast-sarjasta julkaistaan uusi jakso viikoittain. Jaksojen julkaisusta infotaan aina: https://www.facebook.com/ohjelmatoimistojenliitto/

Podcast-sarjan taustaa

Rockmusiikki ja sen tulo Suomeen ja siihen liittyvät tarinat ovat aina kiinnostaneet. Musiikkialan elämäkerrat ja dokumenttielokuvat sekä televisiosarjat saavat aina suuren yleisön liikkeelle. Suurin osa tarinoista kattaa teemallisesti kuitenkin yhden elämän tai musiikkityylin tarinan.

Rockmusiikin kentältä löytyy siis kosolti vielä kirjoittamatonta historiaa. Yksi niistä on ohjelmatoimistojen tarina aina 1960-luvun lopulta tähän päivään. Vuosien saatossa ohjelmatoimistoalalla on toiminut joukko värikkäitä persoonia ja piinkovia bisnesmiehiä. Agenttien tarinat muusikoista, muusikoiden ja keikkajärjestäjien, eli promoottorien tarinat alaan liittyen ja sitä sivuten muodostavat suomalaisen rockmusiikin historian ja sen taustatarinan. 

Sarjan ideanikkari Piikkikasvi Agencyn agentti ja SOA:n hallituksen jäsen Kari Pössi kertoo mistä hän sai idean sarjaan:

”Ajatus podcast –sarjasta lähti jostain keskustelusta, jossa pohdittiin, että olisipa nasta koota alan historiaa ja tarinoita yksien kansien väliin nyt, kun sitä tehneet ihmiset ovat vielä järjissään ja muistavat asioita. Kirjallinen teos olisi kuitenkin vaatinut jatkuvassa aikapulassa olevilta ihmisiltä liikaa eforttia ja niin tämä muoto koettiin helpoimmaksi ja nopeimmaksi toteuttaa. Ja on upeaa, että nyt hienojen tyyppien ja alan lipunkantajien kehitystarinoita saadaan julki.”

Sarjan haastatteluista vastaa ammattitoimittaja Santtu Luoto, joka on työskennellyt muun muassa Rumban toimituspäällikkönä (1990–1992) sekä toimittanut Ylen Radiomafia-kanavalle lukuisia populaarikulttuuria käsitteleviä radiosarjoja, kuten sarjan Jee Jee Jee – suomalaisen rockin historia. Lisäksi Luoto on toiminut tv-tuottajana ja käsikirjoittajana lukuisissa tv-tuotannoissa. 

”Perspektiiviä omaavien tekijöiden jututtaminen on aina mielenkiintoista, ja heidän kokemuksistaan ja näkökulmistaan oppii itsekin jatkuvasti uutta. Tähän saakka on kirjattu paljon muusikoiden ja artistien muistikuvia, mutta kulisseissa toimivien, merkittävien tekijöiden maailma on pitkälti kartoittamatta — osin varmaan myös siitä syystä, että moni heistä viihtyy nimenomaan kulisseissa. Onneksemme tähän sarjaan haastatellut konkarit ovat suostuneet valottamaan myös esiintymislavojen takaisia tapahtumia.”, kertoo Santtu Luoto podcast-sarjan tekemisestä.

Podcast-sarjan toteuttamiseen on saatu apuraha Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.

Ohjelmatoimistoala:

Ohjelmatoimistot edustavat yleensä joukkoa artisteja, joiden puolesta toimistot hoitavat keikkojen sopimisen, toimeksiantosopimukset, keikkojen käytännönjärjestelyt keikkapaikan ja artistien välillä ja muun taloushallinnon. Ohjelmatoimistoissa työskentelee agentteja, taloushallinnon osaajia sekä tuottajia.

Lisätietoa:

Laura Haarala, toiminnanjohtaja / SOA – Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry

toiminnanjohtaja@ohjelmatoimistot.fi

+358 40 526 7260

Kari Pössi, agentti / Piikkikasvi Agency; hallituksen jäsen / SOA – Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry

possi@piikkikasvi.fi

+358 50 564 1950

SOA – Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry (jäljempänä SOA) on vuodesta 2010 toiminut yhdistys, joka edustaa suurinta osaa Suomen ohjelmatoimistoista ja sitä kautta myös suurinta osaa täällä toimivista artisteista. SOA tekee työtä parantaakseen jäsenistönsä ammattialan edellytyksiä ja mm. ylläpitää maassamme yleisesti käytössä olevia ja virallisia esiintyjämyynnin ohjelmatoimitusehtoja. Jäseniä yhdistyksellä on tällä hetkellä yli 50 yritystä.