Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry teki elävän musiikin alalle eettiset ohjeet ja päivitti ohjelmatoimitusehdot – päivitystyössä mukana myös LiveFin ry

Suomessa toimivien ohjelmatoimistojen ja agenttien etujärjestö SOA päivitti ohjelmatoimitusehdot. Ohjelmatoimitusehdot on esiintymissopimuksen liite alan yleisistä sopimuskäytänteistä.

Samalla yhdistys teki ohjelmatoimistoille sekä elävän musiikin alalla toimiville eettiset ohjeet. Ehdot sekä eettiset ohjeet astuvat voimaan 1.3.2023.

“Viimeisestä päivityksestä on aikaa, joten Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry:llä oli tarve uudistaa ehtonsa. Tavoitteenamme oli saada ohjelmatoimitusehdot muotoon, jossa ne kohtelisivat osapuolia oikeudenmukaisesti ja palvelisivat alan positiivista kehitystä tehokkaasti.”, toteaa SOA:n puheenjohtaja Veikko Lehtola.

Taustalla päivitystyössä oli tapahtuma-alan kasvu, joka on tapahtunut pitkin 2000-lukua. Ala on ammattimaistunut isoin harppauksin – sopimuskulttuuri ja turvallisuustekijät ovat kehittyneet. Kehityksen myötä SOA:ssa heräsi tarve tuoda ohjelmantoimitusehdot 2020-luvulle. SOA teki tiivistä yhteistyötä ehtojen päivittämisen ja eettisten ohjeiden suhteen keikkapaikkojen ja festivaalien etujärjestön LiveFin ry:n kanssa.

“Olemme iloisia, että Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry pyysi LiveFINiltä näkemyksiä ohjelmatoimitusehtojen päivitystyöhön. Uusien ehtojen toimivuutta on tarkoitus tarkastella yhdessä jälleen vuoden lopussa”, sanoo LiveFIN ry:n puheenjohtaja Samppa Rinne.

Erityisesti eettiset näkökulmat olivat tärkeässä osassa toimitusehtokeskustelussa. Eettiset ohjeet perustuvat arvoihin, jotka opastavat toimimaan toisia kunnioittaen ja tekemään kestävämpiä, eettisiä päätöksiä osana liiketoimintaa. Lisäksi tavoitteena ohjelmatoimitusehtojen päivitystyössä oli vahvistaa artistien asemaa pidentämällä peruutusehtoja kesäsesongin aikana. Myös vastavuoroisuus ohjelmatoimistojen ja keikkajärjestäjien välillä huomioitiin työryhmän keskustelussa. Päivitetyt ohjelmatoimitusehdot sekä eettiset ohjeet selkeyttävät alamme toimintaa muun muassa toimintatapojen, peruutusehtojen ja työympäristön turvallisuuden osalta.

Liitteenä ohjelmatoimitusehdot ja eettiset ohjeet.

Lisäinfoa:

Veikko Lehtola, puheenjohtaja / SOA – Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry
puheenjohtaja@ohjelmatoimistot.fi
+358 50 472 6109
Laura Haarala, toiminnanjohtaja / SOA – Suomen Ohjelmatoimistot ja Agentit ry
toiminnanjohtaja@ohjelmatoimistot.fi
+358 40 526 7260

Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry (jäljempänä SOA) on vuodesta 2010 toiminut yhdistys, joka edustaa suurinta osaa Suomen ohjelmatoimistoista ja sitä kautta myös suurinta osaa täällä toimivista artisteista. SOA on etujärjestö, joka tekee työtä parantaakseen jäsenistönsä ammattialan edellytyksiä ja mm. ylläpitää maassamme yleisesti käytössä olevia ja virallisia esiintyjämyynnin ohjelmatoimitusehtoja.